Sunday, 24 July 2016

Some Selected Important GK bits for all Competitive Exams 2016


1. Who is known as Modern Bhoja ?
Answer: Krishnadeva Raya


2. Who started Shudhi Movement ?
Answer: Dayananda Saraswathy


3. Which Pakistan President signed the Tashkent Agreement  ?
Answer: Ayub Khan


4. Which Substance is known as Philosopher's wool ?
Answer: Zinc Oxide


5. Which Vitamin helps in the absorption of Calcium ?
Answer: Vitamin D


6.Who discovered Rh Factor ?
Answer: Karl Landsteiner (the same person discovered Blood Group)



7. Who wrote the book Harmonies of World ?
Answer: Kepler


8. Where is the Headquarters of Amnesty International ?
Answer: London


9. Which is the shortest River in the world ?
Answer: Roe
gk questions concave

10. The image formed on the Retina of the human eye is ________ ?
Answer: Real and inverted 


11.Who discovered Microphone ?
Answer: Alexander Graham Bell


gk questions convex lens12. Myopia (Short sightedness) can be corrected by using a  _______ lens ?
Answer: Concave


13. Hypermetropia (Long sightedness) can be corrected using a _________ ?
Answer: Convex lens


14. Erg is the unit of _____?
Answer: Work


15. Dyne is the unit of ______ ?
Answer: Force


16. Poise is the unit of _______ ?
Answer: Viscosity of fluid

RRB Important General knowledge question 2016

1. Where is Railway Staff College situated ?
Answer: Baroda


2. What is the width of Broad gauge rail ?
Answer: 1.676


3. Which is the First Electric Train in India ?
Answer: Deccan Queen (Kalyan - Pune)


4. When did Life Line Express (Jeevan Rekha) Started ?
Answer: In 1991


5. Which year is declared as "Year of Rail Users" by the Indian Railways ?
Answer: 1995


6. Which is the Longest Railway Tunnel ?
Answer: Pir Panjal Railway Tunnel (Banihal railway tunnel)



7. Which is the Longest Railway platform in the World ?
Answer: Gorakhpur station platform (UP)


8. Which is the train running between India and Bangladesh ?
Answer: Maitree Express


9. Which are the states have no Railway ?
Answer: Meghalaya and Sikkim (building new railway lines)


10. Which is the Worlds oldest working steam locomotive engine (train) ?
Answer: Fairy Queen runs in India


11.  What is the width of Narrow gauge rail ?
Answer: 0.762


12. Where is the Headquarters of Konkan railway ?
Answer: Bilapur


13. Which is the fastest train in India ?
Answer: Shatabdi Express


14. In which year Indian Railway board established ?
Answer: 1905


15. Which is the first Railway station in India ?
Answer: Chhatrapati Shivaji Terminus (Victoria terminal)


16. Who is the first Indian to present Railway Budget  ?
Answer: John Mathai


17. Who is the first railway minister in India ?
Answer: John Matthai 


18. Who is the first lady Railway minister of India ?
Answer: Mamta Benergy


19. Which is the highest railway station in India ?
Answer: Ghum railway station


20. Which is the longest Railway bridge in India ?
Answer: Vallarpadam Bridge (kerala)


21. What is the slogan of Indian Railway ?
Answer: lifeline of the nation


22. Where is the Museum of Indian Railway situated?
Answer:  Chanakyapuri (New Delhi)

23. first indian double-decker train coach factory situated?
Answer: Rail Coach Factory, Kapurthala

24. which is  the longest train route in India?
Answer: Dibrugarh-Kanyakumari Vivek Express

Headquarters of International organizations

1. Headquarters of  SAARC (South Asian Association for Regional Cooperation)
 Answer: Kathmandu


2.Where is the headquarters of NATO ?
Answer: Brussels (Belgium) 

3.Where is the headquarters of ICC (International Cricket Council) ?
Answer: Dubai

4.where is the Headquarters of Greenpeace?
Answer: Amsterdam(Netherlands)

5.where is the Headquarters of  International red cross ?
Answer:Geneva(Switzerland)

6.where is the Headquarters of   Commonwealth of Nations
Answer: Marlborough House(London)

*7.Headquarters of NAM(Non-Aligned Movement) 
Answer:Jakarta, Indonesia 

*8. where is the  Headquarters of African Union? 
Answer: Addis Ababa

Headquarters of  Indian organizations 

 

1.Where is the headquarters of SEBI?
Answer: Mumbai

2.Where is the headquarters of TRAI(Telecom Regulatory Authority of India)?
Answer: Newdelhi 

3. Where is the Headquarters of Konkan railway ?
Answer: Bilapur

4. Where is the Headquarters of Bharat Scouts and Guides ?
Answer:  Newdelhi

5.Headquarters of RAW(Research and Analysis Wing) and CBI ?
 Answer:  Newdelhi


If you know some headquarters please share as comments

Famous quotations and gk questions

Child is the father of man =>> Wordsworth

Gharibi Hatawo =>> Indira Gandhi

Jai Jawan, Jai Kisan =>> Lal Bahadur shastri

Jai Jawan, Jai Kisan, Jai Vigyan =>> Atal Bihari Vajpayee

A little knowledge is a dangerous thing =>> Alexander Pope

To err is human to forgive is divine =>> Alexander Pope

I came, I saw, I conquered =>> Julius Caesar 

Indian states

1. Which place is the capital of Tripura ?
Answer: Agartala


2. What is the meaning of name Tripura ?
Answer: Three cities


3. Who is the new chief minister of Tripur ?
Answer: Manik Sarkar


4. Which State is bounded by Bangladesh on three sides ?
Answer: Tripura

More gk questions will be added soon.....

Indians and Books: GK questions

1. Rabindranath Tagore's Important Books

Gitanjali
Gora
Ghare-Baire
Valmiki Pratibha
Dak Ghar
Chandalika
Visarjan
Raktakaravi
Cabuliwallah


2. Dadabhai Naroji's Important Books

Poverty and Un-British Rule in India
Condition of India
Poverty of India


3. Subhash Chandra Bose's Important Books
The Indian Struggle
An Alternative Leadership
Letters to Emily Schenkel
An Indian Pilgrim


4. Balagangadhar Tilak's Important Books

Gita Rahasya
The Arctic Home in the Vedas


5. Abdul Kalam Azad's Important Books

India Wins Freedom


6. Dr.S. Radhakrishnan's Important Books

The Hindu View Of Life
An idealist View Of LIfe
Indian Philosophy


7. C. Rajagopalachari's Important Books

The Nation's Voice
Reconciliation: Why and How
The Fatal Cart

8. Amartya Sen

 Poverty and Famines
 Development as Freedom


 9. Bhagat Singh

Why I am an Atheist


10. Kiran Bedi


 It's always possible
 I Dare