Sunday, 24 July 2016

Some Selected Important GK bits for all Competitive Exams 2016


1. Who is known as Modern Bhoja ?
Answer: Krishnadeva Raya


2. Who started Shudhi Movement ?
Answer: Dayananda Saraswathy


3. Which Pakistan President signed the Tashkent Agreement  ?
Answer: Ayub Khan


4. Which Substance is known as Philosopher's wool ?
Answer: Zinc Oxide


5. Which Vitamin helps in the absorption of Calcium ?
Answer: Vitamin D


6.Who discovered Rh Factor ?
Answer: Karl Landsteiner (the same person discovered Blood Group)



7. Who wrote the book Harmonies of World ?
Answer: Kepler


8. Where is the Headquarters of Amnesty International ?
Answer: London


9. Which is the shortest River in the world ?
Answer: Roe
gk questions concave

10. The image formed on the Retina of the human eye is ________ ?
Answer: Real and inverted 


11.Who discovered Microphone ?
Answer: Alexander Graham Bell


gk questions convex lens12. Myopia (Short sightedness) can be corrected by using a  _______ lens ?
Answer: Concave


13. Hypermetropia (Long sightedness) can be corrected using a _________ ?
Answer: Convex lens


14. Erg is the unit of _____?
Answer: Work


15. Dyne is the unit of ______ ?
Answer: Force


16. Poise is the unit of _______ ?
Answer: Viscosity of fluid
banner
Latest
Next Post

0 comments: