Sunday, 24 July 2016

GK 1857 Rebellion

1. Who was the first martyr of revolt of 1857?
Answer: Mangal Pandey

2. Who was the Sargent shot dead by Mangal Pandey ?
Answer: Major Hudson

3. Who gave the name "First War of Indian Independence" to rebellion of 1857 ?
Answer: V.D Savarkar  (VD Savarkar airport is situated in Portblair)

4. Who wrote the book "Indian War of Independence" ?
Answer: V.D. Savarkar

5. Which British historian described the revolt of 1857 as Sepoy Mutiny ? 
Answer: John Lawrence, Earl Stanley

6. What is the real name of Jhansi Rani Lakshmi Bai ?
Answer: Manikarnika

7. Who was the commander captured Jhansi ?
Answer: Hugh Rose


8. Who became the King of Delhi after Indian Rebellion of 1857 ?
Answer: Bahadur Shah II (the last Mughal emperor, exiled in Rangoon)


9. Who called 1857 Revolt as "neither first nor national war of Independence" ?
 Answer: R.C Majumdar

10. Who wrote the book 'Great rebellion' ?
Answer: Ashok Meta


Place and the leaders of Rebellion


Barakpore  =>>  Mangal Pandey

Delhi  =>>  Bahadur Shah II , Bhakth Khan

Kanpur  =>> Nana Sahib

Lucknow  =>>  Begum Hazrat Mahal

Gwalior  =>>  Tantya Tope

 Jhansi  =>>   Rani Lakshmi Bai
banner
Previous Post
Next Post

0 comments: