Sunday, 24 July 2016

Important GK questions for Postal Assistant Exam

 Founders of some Movements in India 


1. Who is the founder of Prarthana Samaj ?
Answer: Atmaram Panduranga


2. Who is the founder of Arya Samaj ?
Answer: Dayananda Saraswati


3. Who is the founder of Ramakrishna Mission ?
Answer: Swami Vivekananda


4. Who is the founder of Brahmo Samajam ?
Answer: Raja Ram Mohan Roy

5. Who is the Founder of Atmiya Sabhan ?
Answer: Raja Ram Mohan Roy


6. Who is the Founder of Sarvodaya movement ?
Answer: Jayaprakash Narayan 


7. Who is the Founder of Bhoodan movement ?
Answer: Acharya Vinoba Bhave


8. Who is the Founder of Ghadar Party ?
Answer: Lala Hardayal


9. Who is the Founder of Van Mahotsav ?
Answer: K.M. Munshi

10. Who is the Founder of Bharatiya Vidya Bhavan ?
Answer: K.M. Munshi


11. Who is the Founder of Self Respect Movement ?
Answer: E.V. Ramaswami Naicker


* 12. Who is the Founder of Land Holders Society ?
Answer: Dwarkanath Tagore


* 13. Who is the Founder of East India Association ?
Answer:  Dadabhai Naoroji


* 14. Who is the Founder of British Indian Association ?
Answer: Devendranath Tagore


15. Who is the Founder of British India Society ?
Answer: William Adam



16. Who is the Founder of National Indian Association ?
Answer: Mary Carpenter


17. Who is the Founder of Indian Society ?
Answer: Anandamohan Bose


18. Who is the Founder of Indian Association ?
Answer:  Surendranath Banerjee


19. Who is the Founder of Bombay Association ?
Answer: Jagannath Shankar Seth


20. Who is the Founder of Poona Sarvajanik Sabha ?
Answer: M G Ranade
banner
Previous Post
Next Post

0 comments: