GK Questions and Answers
1.Which is
included in dairy equipments ?
(A) Threshers (B) Lactometer
(C) Cane Planter (D) Winnowers
(A) Threshers (B) Lactometer
(C) Cane Planter (D) Winnowers
Answer: B
2. The Fundamental Duties were incorporated in the Constitution of India by
the—
(A) First Amendment (B) Tenth Amendment
(C) Thirty-second Amendment (D) Forty-second Amendment
Answer : D
(A) First Amendment (B) Tenth Amendment
(C) Thirty-second Amendment (D) Forty-second Amendment
Answer : D
3. The father of modern biology
is—
(A) Aristotle (B) Darwin (C) Mendel (D) Vesalius
Answer: A
(A) Aristotle (B) Darwin (C) Mendel (D) Vesalius
Answer: A
4. What does the letters XP stand
for in the product Microsoft XP?
(A) Extended product (B) Extra Pampering
(C) Experience (D) Entry level product
Answer: C
(A) Extended product (B) Extra Pampering
(C) Experience (D) Entry level product
Answer: C
5. Who is the famous author of the
book What they don’t teach you at Harvard Business School?
(A) Stephen R Covey (B) Mack Mc-Cormak (C) John Love (D) None of these
Answer: B
(A) Stephen R Covey (B) Mack Mc-Cormak (C) John Love (D) None of these
Answer: B
6. Which country is the largest
producer of natural rubber in the world?
(A) Malaysia (B) Indonesia (C) Thailand (D) Burma
Answer: C
(A) Malaysia (B) Indonesia (C) Thailand (D) Burma
Answer: C
7. What is common to Bethlehem
Steel, Polaroid and Swissair?
(A) All companies owned by GE
(B) All recently applied for bankruptcy protection
(C) Their founders committed suicide
(D) All of these companies were recently targets of successful hostile takeover
Answer: B
(A) All companies owned by GE
(B) All recently applied for bankruptcy protection
(C) Their founders committed suicide
(D) All of these companies were recently targets of successful hostile takeover
Answer: B
8. Fire is pulled-up through—
(A) Poker (B) Sewage block
(C) Showel (D) Anvil
(A) Poker (B) Sewage block
(C) Showel (D) Anvil
Answer: A
9. Which company owns the footwear
brand – Stryde?
(A) Woodland (B) Bata (C) Tata International (D) Hindustan Lever
Answer: C
(A) Woodland (B) Bata (C) Tata International (D) Hindustan Lever
Answer: C
10. Which is the first Asian
country to host the Commonwealth Games?
(A) S. Korea (B) Japan (C) Malaysia (D) China
Answer: C
(A) S. Korea (B) Japan (C) Malaysia (D) China
Answer: C
11. What
is the name of the instrument used to measure blood pressure?
(A) Barometer (B) Hygrometer (C) Hydrometer (D) Sphygmomanometer
Answer: D
(A) Barometer (B) Hygrometer (C) Hydrometer (D) Sphygmomanometer
Answer: D
Anonymous FTP is the—
(A) Internet file trAnswerfer protocol (B) Protocol that requires password
(C) None access files (D) None of these
Answer: A
(A) Internet file trAnswerfer protocol (B) Protocol that requires password
(C) None access files (D) None of these
Answer: A
12. The Ministers are individually
responsible to–
(A) the President (B) the House of the People
(C) the Prime Minister (D) the House of which they are members
Answer: the President
(A) the President (B) the House of the People
(C) the Prime Minister (D) the House of which they are members
Answer: the President
13. Whose efforts led to the
enactment of the Age of Consent Act, 1891?
(A) Dadabhai Naoroji (B) SS Bangalee
(C) Behramji M Malabari (D) Ishwar Chandra Vidyasagar
Answer: Behramji M Malabari
(A) Dadabhai Naoroji (B) SS Bangalee
(C) Behramji M Malabari (D) Ishwar Chandra Vidyasagar
Answer: Behramji M Malabari
14. The part of Delhi where
Qutbuddin Aibak laid the foundation of the first so-called “Seven cities” of
medieval Delhi was–
(A) Siri (B) Tughlaqabad
(C) Mehrauli (D) Hauz Khas
Answer: Mehrauli
(A) Siri (B) Tughlaqabad
(C) Mehrauli (D) Hauz Khas
Answer: Mehrauli
15. Cache memory is—
(A) Smaller and faster than main storage
(B) Bigger and slower then main storage
(C) Smaller but slower than main memory
(D) Bigger and faster than main memory
Answer: A
(A) Smaller and faster than main storage
(B) Bigger and slower then main storage
(C) Smaller but slower than main memory
(D) Bigger and faster than main memory
Answer: A
16. An earthquake epicentre is
the–
(A) point where the seismograph is located
(B) point within the Earth where the movement along the fault occurs
(C) approximate centre of a group of related earthquakes
(D) point on the surface directly above where the rupture along the fault zone occurs
Answer: approximate centre of a group of related earthquakes
(A) point where the seismograph is located
(B) point within the Earth where the movement along the fault occurs
(C) approximate centre of a group of related earthquakes
(D) point on the surface directly above where the rupture along the fault zone occurs
Answer: approximate centre of a group of related earthquakes
17. When a State Governor dies or
resigns, who normally exercises his functions until a new Governor is
appointed?
(A) Secretary General of the Governor (B) A person designated by State Cabinet
(C) Chief Justice of the High Court (D) Advocate General of the State
Answer: Chief Justice of the High Court
(A) Secretary General of the Governor (B) A person designated by State Cabinet
(C) Chief Justice of the High Court (D) Advocate General of the State
Answer: Chief Justice of the High Court
18. Which of the below commands
displays the time on most Linux and Unix computers?
(A) Time (B) Date
(C) Timex (D) Now
Answer: B
(A) Time (B) Date
(C) Timex (D) Now
Answer: B
19. The tax levied by Central Government
and collected by State Government is ________
(A) Stamp Duty
(B) Excise Duty
(C) Income Tax
(D) Gift Tax
Answer: A
(A) Stamp Duty
(B) Excise Duty
(C) Income Tax
(D) Gift Tax
Answer: A
20. Who introduced the Banking
Ombudsmen Scheme?
(A) ARBI
(B) SBI
(C) Ministry of Finance
(D NABARD
Answer: A
(A) ARBI
(B) SBI
(C) Ministry of Finance
(D NABARD
Answer: A
21. In
which of the following continents the Andes Mountain Range is located ?
(A) Australia (B) Europe
(C) South America (D) North America
Answer: C
(A) Australia (B) Europe
(C) South America (D) North America
Answer: C
22. Where among the following is
the biggest indoor stadium situated in M.P. ?
(A) Gwalior (B) Indore
(C) Bhopal (D) Jabalpur
Answer: C
(A) Gwalior (B) Indore
(C) Bhopal (D) Jabalpur
Answer: C
23. In which country is Malala
being treated ?
(A) Pakistan (B) Britain
(C) America (D) Germany
Answer: B
(A) Pakistan (B) Britain
(C) America (D) Germany
Answer: B
24. HTML stands for-
(A) Hybrid Text Markup Language
(B) Hypertext Markup Language
(C) Higher Text Markup Language
(D) None of the above
Answer: B
(A) Hybrid Text Markup Language
(B) Hypertext Markup Language
(C) Higher Text Markup Language
(D) None of the above
Answer: B
25. Which among the following is
the most important source of information about the agrarian conditions during Mughals
?
(A) Ain-i-Akbari
(B) Akbarnama
(C) Muntakhab-ul-Lubab
(D) Tarikh-i-Ferishta
Answer: B
(A) Ain-i-Akbari
(B) Akbarnama
(C) Muntakhab-ul-Lubab
(D) Tarikh-i-Ferishta
Answer: B
26. What was the reason for the rejection of the Government of
India Act, 1935 by the Congress?
(A) The Indians were not consulted
(B) It was stalling the establishment of people’s government
(C) The provisions made in the name provincial autonomy were violative of democratic rights
(D) All of the above
Answer : D
(A) The Indians were not consulted
(B) It was stalling the establishment of people’s government
(C) The provisions made in the name provincial autonomy were violative of democratic rights
(D) All of the above
Answer : D
27. The partition of India was
first hinted—
(A) at the II Round Table Conference
(B) in the Cripps Proposals
(C) in the Cabinet Mission Plan
(D) in the Mountbatten formula
Answer: D
(A) at the II Round Table Conference
(B) in the Cripps Proposals
(C) in the Cabinet Mission Plan
(D) in the Mountbatten formula
Answer: D
28. The ‘Trusteeship Theory’
signifies—
(A) property as theft
(B) state ownership of meAnswer of production
(C) abolition of private property
(D) owners consider wealth ‘for society’
Answer: D
(A) property as theft
(B) state ownership of meAnswer of production
(C) abolition of private property
(D) owners consider wealth ‘for society’
Answer: D
29. Which is the brightest star in
the sky?
(A) Sirius (B) Alpha centauri
(C) Proxima centauri (D) Venus
Answer: A
(A) Sirius (B) Alpha centauri
(C) Proxima centauri (D) Venus
Answer: A
30. ‘Dhamma’ or ‘Law of Piety’–
(A) had the essence of all religions
(B) was a revolt against inefficiency in the Buddhist Sangha.
(C) was a new religion which Ashoka founded
(D) laid emphasis on following a mild religious policy
Answer: A
(A) had the essence of all religions
(B) was a revolt against inefficiency in the Buddhist Sangha.
(C) was a new religion which Ashoka founded
(D) laid emphasis on following a mild religious policy
Answer: A
31. The
Profit and Loss of a Partnership concern is shared among the partners–
(A) equally (B) in agreed ratio
(C) in capital ratio (D) none of these
Answer: B
(A) equally (B) in agreed ratio
(C) in capital ratio (D) none of these
Answer: B
32. Whose opinions have
revolutionised the scope of macro economics ?
(A) Adam Smith (B) J.B. Say
(C) J.M. Keynes (D) All of the above
Answer: C
(A) Adam Smith (B) J.B. Say
(C) J.M. Keynes (D) All of the above
Answer: C
33. Which is included in Capital
budget ?
(A) Income received from public borrowings
(B) Income received from tax-sources
(C) Income received from non-tax sources
(D) All of the above
Answer: A
(A) Income received from public borrowings
(B) Income received from tax-sources
(C) Income received from non-tax sources
(D) All of the above
Answer: A
34. The
Indian Constitution was amended for the first time in–
(A) 1953 (B) 1950
(C) 1951 (D) 1952
Answer: 1951
(A) 1953 (B) 1950
(C) 1951 (D) 1952
Answer: 1951
35. ‘Tripitaka’ is associated with
which of the following ?
(A) Jains (B) Buddhists
(C) Sikhs (D) Hindus
Answer: B
(A) Jains (B) Buddhists
(C) Sikhs (D) Hindus
Answer: B
36.
Identify the incorrect combination among the following—
(A) Harappa and Grenary
(B) Mohen-jo-daro and the great bath
(C) Dholavira and single citadel
(D) Lothal and Dockyard
Answer: C
(A) Harappa and Grenary
(B) Mohen-jo-daro and the great bath
(C) Dholavira and single citadel
(D) Lothal and Dockyard
Answer: C
37. The Office-in-charge of
collection of revenue in the Mauryan administration was—
(A) Sannidhatri
(B) Pradeshta
(C) Yukta
(D) Samahatri
Answer: D
(A) Sannidhatri
(B) Pradeshta
(C) Yukta
(D) Samahatri
Answer: D
38. On the
recommendations of Kelkar Committee, no new RRB has been established since–
(A) April, 1987 (B) April, 1989
(C) April, 1990 (D) April, 1988
Answer: April, 1987
(A) April, 1987 (B) April, 1989
(C) April, 1990 (D) April, 1988
Answer: April, 1987
39. Which
of the following is a ferromagnetic material?
(A) Nickel (C) Quartz
(B) Bismuth (D) Aluminium
Answer: Nickel
(A) Nickel (C) Quartz
(B) Bismuth (D) Aluminium
Answer: Nickel
40. The
genes which confer antibiotic resistance to bacteria are located in–
(A) plasmid (B) nucleoid DNA
(C) RNA (D) cell wall
Answer: plasmid
(A) plasmid (B) nucleoid DNA
(C) RNA (D) cell wall
Answer: plasmid
.
0 comments: